Правила охорони електричних мереж.
опубліковано 26 квітня 2021 року о 08:42

Інформацію розміщено на сайті за проханням Дніпровська електроенергетична система

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

Протягом останніх років почастішали випадки аварійних вимкнень високовольтних ліній електропередачі (ЛЕП) напругою 220÷750кВ внаслідок порушення Правил охорони електричних мереж жителями населених пунктів, землевласниками, землекористувачами та іншими суб’єктами господарської діяльності, по землях яких проходять повітряні електромережі.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України про затвердження Правил охорони електричних мереж та Закону України «Про земельні енергетики та правової режим спеціальних зон енергетичних об’єктів» забороняється в охоронних зонах повітряних ліній виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їхні пошкодження або нещасні випадки, а саме:

  • Будувати житлові, громадські та дачні будинки, влаштовувати будь-які звалища;
  • Складати добрива, корми, торф, солому, дрова, інші матеріали;
  • Розпалювати вогнища;
  • Розташовувати автозаправні станції або інші сховища пально-мастильних матеріалів;
  • Накидати на струмопровідні частини об’єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опори повітряних ліній електропередачі, демонтувати їх елементи;
  • Саджати дерева та інші багаторічні насадження, крім випадків створення плантацій новорічних ялинок;
  • Влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов’язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконання дозволених у встановленому порядку робіт;
  • Запускати спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв;
  • Здійснювати зупинки усіх видів транспорту (крім залізничного) в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі напругою 330 кВ і вище;
  • Виконувати роботи із застосування ударних механізмів, скидати вантажі масою понад 5 тон, скидати і зливати їдкі і ті, що спричиняють корозію, речовини, пально-мастильні матеріали (в охоронних зонах підземних кабельних ліній електропередачі).

На підставі правил охорони електричних мереж (затверджених Постановою КМУ від 04.03.1997 р.№ 209) і з метою запобігання пошкоджень ліній електропередач виконавець робіт зобов’язаний:

  1. Не пізніше, як за три доби до початку роботи повідомити НЕК «Укренерго» про намір виконувати роботи в межах охоронних зон повітряних ліній електропередач.
  2. Отримати від НЕК «Укренерго» письмове узгодження (дозвіл) на виконання робіт в охоронній зоні повітряної лінії електропередач.
  3. Вживати належних заходів для збереження об’єктів електричних мереж з метою запобігання пошкоджень ліній електропередач, що може призвести до нещасних випадків, значного недовипуску електроенергії.
  4. Дотримуватися правил охорони електричних мереж, вказівок по забезпеченню електробезпеки при виконанні сільськогосподарських робіт поблизу повітряних ліній електропередачі та інших відповідних галузевих нормативних актів про охорону праці.
  5. Після завершення роботи в охоронних зонах ліній електропередач забезпечити розрівнювання грунту, відновленню стану дорожнього покриття та всіх навколишніх споруд, загороджень, майданчиків, вивезення сміття.
  6. Проінструктувати робітників про порядок проїзду та виконання робіт поблизу повітряних ліній електропередач.
  7. Повідомити НЕК «Укренерго» або місцеві органи виконавчої влади про обірвані або обвислі проводи, пошкодження опор, їх розкрадання або небезпеку падіння.
  8. Виконувати роботи з навантажувальними-розвантажувальними механізмами ближче ніж 40 метрів від проекції крайнього проводу.

ПАМ’ЯТАЙТЕ:

  1. Пошкодження ліній електропередач призводить до великих матеріальних збитків, нещасних випадків.
  2. Категорично забороняється спалювання сухої рослинності. Відповідно до ст..245 Кримінального кодексу України «Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарських призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом – караються штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від 2 до 5 років, або позбавлення волі на той самий строк». Статтею 194-1 КК України «Умисне пошкодження об’єктів електроенергетики» передбачено покарання залежно від тяжкості наслідків, передбачаючи від грошового штрафу до позбавлення волі на термін до 15 років.
  3. Переїзди поза шляхами під проводами повітряної лінії електропередачі, що знаходиться під робочою напругою, необхідно здійснювати в місцях найменшого їх провисання (ближче до опори), при цьому частини механізмів вантажопідйомних машин повинні знаходитися у транспортному положенні. Рух вантажопідйомних машин в охоронній зоні допускається під безпосереднім наглядом особи, призначеної відповідальною за переміщення вантажів кранами.
  4. Правила охорони електричних мереж встановлюють такі розміри охоронних зон повітряних ліній електропередачі:
  5. ПЛ-35 кВ

    -15 м

    кількість ізоляторів

    3-5

    ПЛ-110 кВ

    -20 м

    кількість ізоляторів

    7-11

    ПЛ-330 кВ

    -30 м

    кількість ізоляторів


    ПЛ-750 кВ

    -40 м

    кількість ізоляторів


(всі відстані від крайніх проводів по обидві сторони повітряної лінії)


Просимо звернути особливу увагу землевласників (землекористувачів) на недопустимість порушень Правил пожежної безпеки в охоронних зонах ПЛ під час проведення сільськогосподарських робіт:

  1. Не складувати в охоронних зонах залишки сільськогосподарського виробництва.
  2. Не спалювати стерню, зарості бур’яну.
  3. Відповідно до Земельного Кодексу України стаття 110 «Поняття обмеження у використанні земельних ділянок, обтяження прав на земельну ділянку» п.2. «Перехід права власності на земельну ділянку не припиняє встановлення обмежень, обтяжень».

При виявлені будь-яких дефектів на ПЛ в ніякому разі не підходити до опор та проводів ближче 8 метрів – пам’ятайте: вони завжди знаходяться під напругою. Про всі виявлені дефекти та порушення на ПЛ просимо повідомляти за номером: +380 61 258 44 00.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux