Онлайн-тест на ризик цукрового діабету 2 типу – простий крок для профілактики хвороби
опубліковано 17 листопада 2021 року о 11:36

Інформацію розміщено на сайті за проханням Обласного центру громадського здоров'я Дніпропетровської ОДА

16 листопада 2021, Дніпро — Україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я» та Центр громадського здоров’я України в рамках інформаційної кампанії «Мисливці за діабетом» створили перший в Україні доказовий онлайн-тест на визначення індивідуального ризику цукрового діабету 2 типу.

Його можна пройти на сайті diabetes.phc.org.ua/, як самостійно, так і під час прийому у свого сімейного лікаря, щоб на основі його результату одразу отримати рекомендації щодо відповідного лікування та зміни способу життя.

Цей тест є Формою оцінки ризиків цукрового діабету 2 типу, що є частиною Уніфікованого клінічного протоколу первинної та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги «Цукровий діабет 2 типу», затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров'я №1118 від 21 грудня 2012 року. А отже – він може бути використаний сімейним лікарем у медичній практиці.

Дніпропетровська область – одна з п’яти цільових регіонів, де впроваджується проєкт і останні 7 років є лідером за кількістю пацієнтів з ендокринними захворюваннями. Близько 105 тисяч людей у на Дніпропетровщині мають цукровий діабет, із них 20 тисяч отримують інсулінотерапію.

За даними Світового Банку, 6,1% українців віком 20-79 років мали цукровий діабет (дані за 2019 рік). Поширеність цього захворювання становить 8,4%. Більше половини людей з цукровим діабетом (65%) не знають про свій діагноз. Рівень госпіталізацій пацієнтів з цукровим діабетом в Україні дуже високий, і це захворювання забирає приблизно 40 000 життів щорічно.

Одними з причин, що перешкоджають своєчасному виявленню цукрового діабету 2 типу, можна виділити:

недостатню обізнаність щодо факторів ризику цукрового діабету 2 типу;

відсутність звички регулярно перевіряти свій рівень глюкози в крові;

нерегулярність профілактичних оглядів у сімейного лікаря або неякісна комунікація між лікарем та пацієнтом.

Серед основних факторів ризику цукрового діабету 2 типу – надмірна вага тіла, недостатня фізична активність, високий артеріальний тиск, нездорове харчування, паління та спадковість. Окрім того, ризик цього захворювання зростає з віком.

Згідно результатів дослідження STEPS, яке проводилося Всесвітньою організацією охорони здоров’я, 27,4 % українців взагалі ніколи не вимірювали свій рівень глюкози крові. В той же час, саме своєчасне виявлення підвищеного рівня глюкози у крові допомагає вчасно почати лікування і таким чином зберегти здоров’я і життя пацієнта.


Ксенія Замолотова, лікар-ендокринолог вищої категорії, головний експерт інформаційної кампанії «Мисливці за діабетом» підкреслює:  «Дуже часто цукровий діабет 2 типу спочатку має безсимптомний перебіг. Рівень глюкози у крові людини вже вищий норми, а вона нічого не відчуває, не має ніяких скарг і почувається нормально. Тому дуже важливо знати свій власний ризик цієї хвороби та регулярно перевіряти рівень глюкози у крові, щоб вчасно виявити захворювання – до настання важких, небезпечних для життя ускладнень».

Про комунікаційну кампанію «Мисливці за діабетом»

Комунікаційна кампанія «Мисливці за діабетом» – частина Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я», що реалізується у партнерстві з Центром громадського здоров'я України та спрямований на скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні. Кампанія має на меті підвищити рівень обізнаності про цукровий діабет 2 типу в українському суспільстві, зокрема у групах ризику, а також залучити лікарів первинної ланки медичної допомоги до мотивації людей регулярно перевіряти свій рівень глюкози у крові та змінювати свій спосіб життя.

 Про Україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я»

Україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я» (Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні) має на меті зменшити тягар хвороб та запобігти передчасній смертності від НІЗ. Проєкт реалізується за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC). Проєкт реалізується на національному, регіональному (Львівській, Дніпропетровській, Полтавській, Рівненській та Херсонській областях) та територіальному рівнях (робота із громадами). Більше інформації про проєкт можна знайти на сайті та у Фейсбуці проєкту.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux