НЕПРЯМИЙ МЕТОД РОЗРАХУНКУ ПОДАТКУ НА ДОХІД ФІЗИЧНИХ ОСІБ
опубліковано 26 квітня 2019 року о 12:56


Останнім часом сільський голова Хорішко Володимир Дмитрович провів ряд зустрічей з одноосібниками громади в кожному старостаті.
Цьому передували 2 події:
1. Засідання в Синельниківській райдержадміністрації, ініційоване керівництвом ОДПІ, на якому були присутні представники районної та обласної фіскальних служб, керівники та землевпорядники громад району. На засіданні розглядали гостре питання щодо сплати податків та було запропоновано використовувати непрямий метод розрахунку податку до сплати.
2. Зайцівську ОТГ відвідав представник обласної податкової служби, який конкретизував та уточнив цей непрямий метод розрахунку податку на прибуток.
Непрямий метод розрахунку податку на прибуток фізичної особи буде застосовуватись, коли одноосібник або не задекларує свій дохід, або задекларує малий розмір доходу.
Від виконавчого комітету громади вимагають:
1. надати до податкової список одноосібників, які не сплатили або сплатили низькі податки; у випадку нашої громади, це податки, нижчі за 300 грн/га.
2. Існуючу земельну комісію доповнити членами виконавчого комітету.
3. Фотофіксування земельною комісією культур, які посіяні на ділянках цих одноосібників.
4. Взяття довідки про середню врожайність у нашому регіоні сільськогосподарських культур, які вирощують на території громади.
5. Взяття довідки з товарної біржі одразу після збору врожаю про середню вартість на продукцію, яку вирощують на території громади.
Вся зібрана інформація передається до податкової інспекції, де вираховують дохід з отриманого врожаю з 1 га сільськогосподарської землі. Проаналізовану інформацію податкова інспекція, в свою чергу, передає до відділу контролю документації при обласній податковій інспекції, де вираховується дохід, та подається до суду на сплату податку на весь розрахований дохід. Якщо одноосібник не надасть до суду підтверджуючі документи про витрати (чеки, договори та ін.), то весь дохід вважається прибутком. На весь прибуток нараховується 18% податку на дохід фізичної особи та 1,5 % військовий збір.
Приклад:
• Одноосібник посіяв соняшник (фотофіксація земельною комісією).
• Середня урожайність соняшника складає 1,5 т/га (довідка з районного управління сільським господарством).
• Середня вартість соняшнику після збору врожаю - 7 000 грн/га (довідка з товарної біржі).
Таким чином, дохід з 1 га складе:
1,5 т/га * 7 000 грн/га = 10 500 грн/га.
З цієї суми (10 500 грн/га) вираховуються 18 % ПДФО та 1,5% - воєнний збір, що складе 2 047 грн/га.
Якщо є в наявності документи, які підтверджують витрати, то ці суми віднімаються від доходу, і прибутком вважається менша сума, яка підлягає оподаткуванню.
Сума 2 047 грн/га значно більша, ніж попередні домовленості з сільським головою (300 грн/га для одноосібника, який самостійно обробляє СВІЙ пай, або паї своїх родичів, та 500 грн/га для фермера чи одноосібника, який орендує паї для обробітку).

На зборах неодноразово лунало питання: «чому саме 300 грн/га?». Відповідаємо. Є дві форми управління землею: пасивна та активна. 
Пасивна – це надання земель в оренду фермерам чи сільськогосподарським підприємствам, коли власник землі отримує 1 раз в рік орендну плату, та за нього підприємство сплачує податок на дохід фізичної особи та земельний податок. Тобто, людина не вкладає ні коштів, ні праці в обробіток землі, а отримує дивіденди від оренди.
Приклад:
Середня орендна плата у Синельниківському районі з 1 га сільськогосподарської землі складає 3 000 грн/га.
На цю суму додатково нараховується 18 % податку на дохід фізичних осіб та 1,5 % військовий збір, а це складає 585 грн/га. 
Активна – це коли власник землі самостійно обробляє свою земельну ділянку, вирощує на ній сільськогосподарську продукцію, самостійно сплачує податок на дохід фізичної особи та земельний податок. Тобто людина отримає прибуток, розмір якого значно вищий, ніж якби людина не прикладала власних зусиль, а віддала землю в оренду (пасивне управління землею).
Таким чином, на зборах голови громади з одноосібниками, присвячених сплаті податків, взявши до уваги аргументи одноосібників, Володимиром Дмитровичем було озвучено прохання про сплату податку на дохід фізичних осіб у такому розмірі, щоб до бюджету громади надходило не менше, ніж 300 грн/га від одноосібника, який самостійно обробляє СВІЙ пай, або паї своїх близьких родичів, та не менше, ніж 500 грн/га для фермера чи одноосібника, який орендує паї для обробітку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux