Енергоефективність – як невід’ємний фактор економії ресурсу та вашого бюджету
опубліковано 15 листопада 2021 року о 10:28

Інформацію розміщено на сайті за проханням АТ Дніпропетровськгаз 

Нині споживачі прагнуть жити у комфорті і при цьому скоротити витрати на комунальні послуги. Саме енергоефективне споживання природного газу дасть реальний результат та допоможе заощаджувати сімейний бюджет. Фахівець Дніпропетровськгазу Сергій Волокітін відповість на актуальні питання та пояснить, що  треба знати про газове обладнання та як заощаджувати кошти і при цьому мати тепло в будинку.

З чого почати, коли хочеш підвищити енергоефективність будинку?

Необхідно виконати прості кроки:

  1. Провести енергоаудит: визначити місця, де будинок втрачає тепло.
  2. Оцінити стан опалювальної системи. Якщо вашому котлу понад 15 років, він не буде працювати ощадливо. Потрібно очистити радіатори та мережі і встановити новий котел, який підходить для вашої системи опалення.
  3. Встановити додаткове газове устаткування: кімнатні терморегулятори та модем для дистанційного передавання даних. З ними ви зможете контролювати витрати енергоносіїв та встановлювати оптимальну температуру.
  4. Зверніть увагу на систему вентиляції. Зазвичай на неї встановлюють рекуператор.

У чому перевага газового опалення?

Газ має кілька переваг. Це екологічність та економність. Весь світ проводить розрахунки в енергетичних одиницях, але в Україні газ – у м³, електроенергія – у кВт-год.

Для побутових споживачів 1 м³ газу коштує 7-12 грн, у середньому – 9 грн. Електроенергія при споживанні на місяць понад 250 кВт коштує 1,44 грн за кВт.

Електроенергія видається дешевшою, проте при порівнянні, скільки буде вироблено енергії, якщо використати 1 м³ газу і 1 кВт електрики, газ показує перевагу на 60% порівняно з електрикою.

1 кВт-год – це 3,6 мДж. Якщо спалити 1 м³, виходить 34 мДж. Перераховуємо у кВт-год: 1 кВт-год газу буде коштувати 1,05 грн при вартості 9 грн за куб м, а 1 кВт енергії – 1,44 грн.

В Україні нестабільна вартість газового палива, але все одно для побутового споживача найдешевшим і найбільш зручним варіантом є газ.

Окрім того, електроенергія – це вторинний продукт. Щоб отримати електроенергію, потрібно щось переробити, а газ у чистому вигляді безпосередньо потрапляє в котел і обігріває житло.

Чи впливають вік і модель котла на економію газу та коли потрібно замінювати газове обладнання?

Старе обладнання з часом втрачає ККД і споживає більше газу. З кожним роком збільшується зношеність теплообмінника, гідрогрупи, клапана, тож споживання газу зростає. Після 15 років експлуатації котел втрачає 40% ККД, що позначається на цифрах у квитанціях узимку.

Технологічність газового обладнання зростає з кожним роком. Виробники пропонують клієнтам дедалі кращі технічні характеристики.

Коефіцієнт корисної дії старих котлів значно нижчий, бо їх основні теплообмінники виготовляли зі сталі або чавуну, а в сучасних газових котлах теплообмінники зроблені з міді.

Завдяки впровадженню новітніх енергозберігаючих технологій котли стають економнішими. Так, ККД деяких конденсаційних котлів становить 104-114%.

Як правильно обрати новий газовий котел та зберегти гарантію від виробника?

Купуючи нове газове обладнання, клієнт прагне, щоб опалювальна система працювала надійно, ціна була доступною і можна було заощадливо використовувати газ.

Обладнання слід підбирати індивідуально. Важливо врахувати всі технічні особливості діючої або проєктованої газової системи. З усіма тонкощами допоможуть розібратися персональні менеджери в клієнтських просторах 104.ua.

Кожен виробник газового обладнання вказує умови дії гарантії в технічному паспорті. Повинен бути правильно оформлений гарантійний талон: необхідно чітко заповнити, хто продавець, хто монтажник, хто виконав пуск газу.

Продавець зазначає дані про себе, а монтажна організація, яка виконує заміну чи встановлення газового обладнання, повинна бути сертифікована, з дозвільними документами та ліцензіями на виконання робіт.

Однією з умов продовження гарантії є проведення щорічного технічного обслуговування.

Навіщо проводити технічне обслуговування газового обладнання?

Від якісного сервісного обслуговування залежить тривалість "життя" котла. У паспортах газових приладів вказується періодичність проведення технічного обслуговування, зазвичай – не менше одного разу на рік.

Якщо котел працює сезонно, технічне обслуговування проводять двічі на рік: перед початком опалювального сезону і після нього.

Котел деякий час не працює, тож у ньому можуть відбуватися процеси окислення або корозії теплообмінника та гідрогруп, може утворюватися вапняний наліт.

Звертайтесь до найближчого 104.ua Клієнтського простору, де персональні менеджери нададуть фахову консультацію та допоможуть підібрати необхідні газові прилади під технічні характеристики житла.

Енергоефективне та сучасне газове обладнання – запорука комфорту та тепла у вашій оселі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux